26. septembri õhtul jõudsime Moostesse, kus külastasime kunsti- ja sotsiaalpraktika keskust Moks. Oma tegemistest rääkisid Evelyn Müürsepp ja Siiri Kolka. TÄIENDATUD.

 

Moks sai alguse 2001. aastal, kui äsja Kunstiülikooli lõpetanud Evelyn käis Soomes külalisateljees ja Moostest pärit sõbraga mõeldi teha sarnane koht ka Eestisse. Moostes alustati valitsejamaja ühest toast ja tasapisi remonditi kogu maja. Rahvusvahelisi kontakte on aidanud leida John Grzinich, kes tuli 2000-ndate algul Eestisse ja jäigi siia.

Praegu pakutakse kolme külalisateljeed. Evelyni arvates on asjadel suurem potentsiaal hästi käivituda, kui alustada panustamist sisu poolest ja seejärel nö "kõvast" ruumide osast. "Külaliskunstnikega tuleb sisuliselt  maailm koju kätte," tõi Evelyn välja Moksi tegevuse korraldamise motivaatori.

Kunstnikud, kes külalisateljeedes töötada saavad valib välja maja juhtiv MTÜ. Tavaliselt on resideerumise ajaks 1-3 kuud, tullakse üksi, aga ka mitmekesi. Kunstikud hindavad just rahu ja vaikust ning võimalust pühenduda ainult oma loomingule.

Majas toimub ka erinevaid üritusi – seminare, õpitubasid jms. Suurt populaarsust kohalike laste seas kogus arvutis kujundusprogrammiga mängimine, samuti oli külaelanike seas suur huvi arhitekti külaskäigu vastu, kes andis arhitektuurialast nõu. Moostes ongi tekkinud sisuliselt kolm küla: mõisakompleksi asukad, ridaelamute inimesed ja külaelanikud. Kuidas need kolm omavahel suhtlevad ja hakkama saavad, sellest on isegi uurimusi tehtud.

Moostes tegutseb mitu erineva suunitlusega hoonet: on majutusasutused, Folgisaal, Fototurismikeskus, Villakoda, remonditöökoda ja puidutöökoda. Fototurismikeskus asub vanas renoveeritud viinavabrikus. Kustumatu mulje jättis viinapitsidest lühter, kus on üle 700 viinapitsi ja mis on perenaise idee järgi disainitud.