27. ja 28. septembril külastasime Targa töö tuuri raames kaugtöökeskusi Põlvas ja Võrus, mis on loodud projekti "Lõuna-Eesti Regionaalse Kaugtöökeskuse (LERK) väljaarendamine Põlva-, Valga- ja Võrumaal” käigus MTÜ Abikeskused vedamisel.

 

Põlvas, Võrus ja Valgas asuvates MTÜ Abikeskused kaugtöökeskused on eelkõige töökeskused ja mitte niivõrd kogukonnakeskused. Keskustes on ühtekokku 40 töökohta ja peamiselt tegeletakse seal müügitööga. MTÜ Abikeskused aitas leida töötajad ja tööandja, kes oli valmis Lõuna-Eestisse tööd andma. Töötajad said koolituse ja praktika keskuses ning praegu kaetakse osa nende palgakulu toetusest.

Projektitoetuse raames tehtud investeering ruumidesse, seadmetesse ja inimestesse aitab võtta maha tööandja riske kaugemasse piirkonda tulekul. Ettevõtja jaoks oleks oluliselt lihtsam korraldada kõik oma töö Tallinnas, kus on valida kontoripindasid ja inimesi. Sobilike ruumide leidmine oligi keskuste käivitamisel kõige suurem peavalu. Ka häid inimesi on keeruline leida, müügitöö on raske ja kõigile see ei sobi. Praegugi otsitakse keskustesse täiendust.

Kodus töötamine sellise töö puhul lubatud ei ole, sest inimestel ei jagu initsiatiivi ja distsipliini kodus helistamiseks. Kontoris tekib helistamise rütm ja kolleegid aitavad stressi maandada. Samuti jäävad kontoris töötades ära mure andmete turvalisuse pärast ning seadmete hoolduse ja säilimisega seotud küsimused.